Isu FB : Pemuda UMNO Tiada Akaun Rasmi FB atau Twitter - @khairykj @tunfaisal


Isu laman facebook yang didaftarkan atas nama Pemuda UMNO Malaysia terus mencetuskan kontroversi walaupun pengendali laman tersebut telah tampil membuat permohonan maaf sebelum ini.

Pemuda UMNO Malaysia hanya mempunyai laman web rasmi  dan pendirian setiap pemimpin Pemuda UMNO hanya dibuat melalui http://www.pemudaumno.org.my .

Laman-laman facebook atau twitter yang didaftarkan atas nama Pemuda UMNO merupakan laman yang didaftarkan oleh penyokong-penyokong Pemuda UMNO dan ianya tidak menggambarkan pendirian rasmi dari Pemuda UMNO.

Petikan Akhbar :
Status sebenar sebuah akaun fanpage Facebook yang didaftarkan atas nama Pemuda Umno Malaysia terus menjadi perhatian dengan Khairy Jamaluddin menegaskan permohonan maaf datang daripada pengendali laman berkenaan sendiri. 
Sabtu lalu, pengendali akaun itu meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia berhubung poster berbaur hasutan yang dimuat naik sebelum ini. 
Banyak pihak mendakwa dan membuat tanggapan bahawa permohonan datang daripada Pemuda Umno sendiri. 
Khairy, Ketua Pemuda Umno dan Barisan Nasional (BN), semalam menjawab kekeliruan itu menerusi laman Twitternya dengan menafikan fanpage itu Facebook rasmi Pemuda Umno. 
Beliau juga menegaskan bahawa permintaan maaf itu bukan dibuat oleh Pemuda Umno. 
Katanya: “FB itu bukan FB laman rasmi Pemuda Umno. Yang minta maaf itu pengendali laman FB tersebut bukan Pemuda Umno.” 
Beberapa mesej Khairy yang menjawab respons pengikutnya berhubung permintaan maaf itu juga membawa maksud yang sama. 
Salah seorang pengikut yang bernama Daniell Rezuwan berkata: “Permohonan maaf itu wajar. Cuma, Pemuda Umno kena tahan dengan tohmahan flip-flop.” 
“Apa flip-flop? Ia bukan laman kami. Pentadbir laman itu yang minta maaf. Bukan kami,” jawab Khairy ringkas. 
Kemudian pemegang akaun itu mencadangkan agar akaun itu ditutup atau mengambil tindakan terhadap pentadbirnya. 
Khairy menjawab: “Terserah kepada polis. Kami juga telah menulis kepada FB."
Pengikutnya yang lain juga mencadangkan agar tindakan tegas diambil ke atas pentadbir laman itu. 
Pengerusi Unit Media Baru Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Tun Faisal Ismail Aziz ketika dihubungi menyokong kenyataan Khairy. 
Katanya: “Kenyataan YB KJ betul. Yang mohon maaf adalah pentadbir laman tersebut dan ia bukan laman rasmi Pergerakan Pemuda Umno Malaysia. PPUM. 
Penglibatan rasmi adalah melalui YB KJ, YB Razali selaku Naib Presiden dan berita rasmi melalui laman web PPUM. 
“Pergerakan Pemuda Umno Malaysia tiada akaun rasmi sama ada Facebook mahupun Twitter cuma laman rasmi Pergerakan Pemuda Umno Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian Online. 
Laman web rasmi PPUM boleh diakses melalui http://www.pemudaumno.org.my
Menurut Tun Faisal, pihaknya juga tidak pasti siapa yang mengendalikan laman itu, sama asa individu mahupun kumpulan tertentu. 
“Kami pun tidak pasti siapa pentadbir laman itu sebenarnya. Ia mungkin hanya inisiatif individu atau kumpulan tertentu tetapi mereka bukan suara rasmi Pemuda Umno,” katanya.

0 comments:

Catat Ulasan