Anwar Tidak Baca Usul, Tetapi Banyak Bunyi


SHAH ALAM  - Kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa Perhimpunan Agung Umno  sebagai platform untuk mempertahankan kuasa dan menyerang pembangkang adalah disebabkan Ketua Pembangkang itu tidak membaca usul dikemukakan.

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan berkata, tidak munasabah bagi sebuah parti pemerintah menjadikan perhimpunan berkenaan platform untuk menyerang pembangkang.

Menurutnya, hujah yang diusulkan adalah untuk memajukan negara dan memperbaiki kekurangan.

“Kalau adapun perkara yang berkaitan pembangkang, ia hanya (disebut dalam) dua perenggan, tanpa melibatkan unsur fitnah. (Masalahnya) Anwar tidak membaca usul.

“Kita ada ucapan dasar dan usul bertulis. Usul yang kita bawa bermanfaat untuk rakyat dan negara. Ia tidak di penuhi dengan serangan dan fitnah seperti yang dilakukan pembangkang di setiap platform mereka,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Sambil menegaskan perhimpunan itu sangat bererti memandangkan ia merupakan yang terakhir sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), Ahmad berkata, sebenarnya pembangkang tersentak dengan keberanian Umno mengemukakan fakta dengan tepat.

Katanya, selama ini pembangkang tidak terfikir Umno berani melawan serangan dan fitnah mereka.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Idris Haron menasihatkan Anwar menilai diri sendiri sebelum mengecam pihak lain.

Katanya, pembangkanglah yang sebenarnya membuat fitnah melalui ceramah dan platform hingga di peringkat antarabangsa untuk memecah-belah kaum di Malaysia. -SH

0 comments:

Catat Ulasan